Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین_سحر جعفریان: خیلی زود این طرح منطقه‌ای مورد استقبال فرامنطقه‌ای شهروندان قرار گرفت و با عنوان جدید «مزارع خانوادگی» در همه مناطق اجرا شد؛ مزارعی در گوشه و کنار مناطق ۲۲گانه و با مساحت‌هایی از ۲۰‌مترمربع تا ۵ هزار‌مترمربع که به مرور زمان کارکردهای اجتماعی، فرهنگی و آموزشی هم به آنهااضافه شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سری به مزارع خانوادگی در میان محله‌های دودگرفته و بتونی تهران زده‌ایم تا از کم و کیف کارکرد آنها آگاه شویم. 

صفر تا صد مزرعه‌های خانوادگی

ابتدا زمین‌هایی با موقعیت مناسب مکانی و محیطی (بوستان‌ها، نقاط بی‌دفاع شهری، فضاهای متروک، حاشیه‌هایی با وسعت قابل توجه) در محله‌ها شناسایی می‌شوند. بعد از آماده‌سازی (شیب‌بندی، اصلاح بافت بستر، حصارکشی، تأمین آب و شیوه آبیاری و قطعه‌بندی) زمین‌ها در اختیار شهروندان علاقه‌مند و آموزش‌دیده، آن هم برای مدت زمانی مشخص قرار می‌گیرند. کاشت و داشت و برداشت در این مزارع انجام می‌شود تا هم محصولی ارگانیک به دست آید و هم نشاط اجتماعی فراگیر شود.

 در مزارع خانوادگی شهری چه محصولاتی به بار می‌نشیند؟

در سال‌های ابتدایی که طرح با عنوان باغچه من اجرا شد، شهروندان براساس آموزش‌هایی که در کلینیک‌های گل و گیاه هر منطقه به آنها ارائه می‌شد، بیشتر تمایل به کاشت سبزیجات برگی مانند ریحان، نعناع و فلفل سبز یا گیاهان آپارتمانی داشتند. اما به‌تدریج، سرفصل‌های آموزشی در این کلینیک‌ها افزایش پیدا کرد که نتیجه این افزایش را می‌توان در تنوع محصولات کشاورزی شهروندان از قارچ تا کدوی سبز مشاهده کرد.

 از کاشت «ریحان» تا برداشت «گل گاو زبان»

از همان ابتدای اجرای طرح مزارع خانوادگی، دسته‌بندی‌های متنوعی برای آن با توجه به شرایط و ویژگی‌های محیطی محل اجرادر نظر گرفته شد. به‌عنوان مثال: مزرعه سبزیجات برگی (ریحان،‌تره، جعفری و گشنیز) در بیش از ۹۰‌درصد از مناطق، مزرعه سبزیجات میوه‌ای یا صیفی‌ها (گوجه‌فرنگی، بادمجان، کدو و فلفل) در بیش از ۹۰‌درصداز مناطق، مزرعه کودک(آموزش نونهالان و کودکان در سن پیش‌دبستانی برای آشنایی با انواع گیاهان و روش‌های نگهداری سبزینه‌ها)در پردیس بانوان منطقه ۱۵، مزرعه گیاهان دارویی (گل گاوزبان، پونه، آویشن و چای سبز) آشنایی با تأثیرات رایحه درمانی و دمنوش‌ها در بیش از ۵۰‌درصد از مناطق، مزرعه گل‌ها و گیاهان آپارتمانی در بیش از ۸۰‌درصد از مناطق و مزرعه سالمندان با هدف تکریم شهروندان جهاندیده در منطقه ۱۳.

۳۹ درصد از فعالیت شهروندان در مزارع خانوادگی به کارآفرینی‌های خرد و اشتغال خانگی منجر شده است.

۹مزرعه خانوادگی در منطقه ۱۴ فعال است.

۶۸ مزرعه خانوادگی در مناطق مختلف تهران سبز شده است.

۲۳ هزار‌مترمربع مساحت کل مزارع خانوادگی تهران است.

۲۱ و ۳ مناطقی هستند که به‌ترتیب با ۲۰‌مترمربع و ۴۰‌مترمربع کم‌مساحت‌ترین مزارع خانوادگی را دارند.

۱۴و ۱۵ مناطقی هستند که به‌ترتیب با ۳ هزار و ۹۰۰‌مترمربع و ۵ هزار‌مترمربع وسیع‌ترین مزارع خانوادگی تهران را در خود جا داده‌اند.

۹۷ درصد میزان رضایت شهروندان (به‌ویژه بازنشستگان و بانوان خانه‌دار) از کارکرد مزارع خانوادگی است.

کد خبر 668278 برچسب‌ها همشهری محله محیط زیست سبز شهرداری

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: همشهری محله محیط زیست سبز شهرداری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۴۲۲۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۱ درصد گازهای گلخانه‌ای تولیدی مربوط به بخش کشاورزی است

ایسنا/خراسان رضوی رئیس اداره ترویج و امور تشکل‌های سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: ۲۱ درصد گازهای گلخانه‌ای تولیدی مربوط به بخش کشاورزی و به خصوص برگردان کردن خاک است.

محمد تقی یداللهی ۱۲ اردیبهشت در بازدید از مزرعه کشت مستقیم و حفاظتی علی عسکری در روستای ثمرجان بخش مرکزی نیشابور اظهار کرد: یکی از دغدغه‌های اصلی دولت، تأمین محصولات استراتژیک به خصوص گندم است.

وی در ادامه به نقش تشکل‌های قوی و حضور نمایندگان کشاورزان اشاره کرد و افزود: علی‌رغم اینکه از سال ۱۳۸۶ بحث کشت حفاظتی در کشور مطرح شده، ولی متأسفانه هنوز تولید و استفاده از گاو آهن برگردان دار ادامه دارد.

رئیس اداره ترویج و امور تشکل‌های سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی اذعان کرد: با برگردان کردن خاک، موجودات مفید خاک و بقایای آلی در معرض تابش و حرارت از بین خواهند رفت تا جایی که ۲۱ درصد گازهای گلخانه‌ای تولیدی مربوط به بخش کشاورزی به خصوص برگردان کردن خاک است.

وی ایجاد لایه سخت کفه شخم در عمق ۲۵ سانتی‌متری خاک، عدم حفظ رطوبت خاک، مصرف بالای بذر، عدم سبز یکنواخت در سطح مزرعه، ایجاد بانک علف‌های هرز را، از سایر معایب روش شخم برگردان دار عنوان کرد.

یداللهی تصریح کرد: وضعیت کشاورزی با توجه به بحران آب و قطعی‌های برق و افزایش قیمت نهاده‌ها و ادوات کشاورزی، ما را به سمت کشاورزی کم نهاده و اقتصادی که بازدهی مناسبی داشته باشد سوق داده است.

علی عسکری مالک مزرعه در این بازدید ترویجی با اشاره به اینکه در این نوع کشت با صرف کمترین وقت و انرژی، نتایج خوبی برای وی به ارمغان آمده، یادآور شد: کشاورزی بدون عملیات خاک‌ورزی و مستقیم چهار اصل را دنبال می‌کند که کاهش خاک ورزی و حذف شخم برگردان با روش‌های کشت مستقیم و کشت روی پشته‌های دیم، تردد کمتر و کنترل ترافیک و مشخص شدن ترددها، مدیریت بقایای گیاهی و رعایت تناوب زراعی و تنوع محصول با عمق‌های مختلف و ریشه‌های متفاوت جهت استفاده بهتر از عناصر غذایی از مهمترین این اصول می‌باشند.

در پایان این بازدید ترویجی، کشاورزان ضمن بازدید از مزرعه با نحوه کار دستگاه کاملاً آشنا شدند و به سؤالات آنها در این خصوص پاسخ داده شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برداشت توت فرنگی از مزارع مازندران (فیلم)
  • پیش بینی برداشت ۴٠٠هزار تن گندم از مزارع استان ایلام
  • آغاز برداشت گل گاوزبان در اشکورات رودسر (فیلم)
  • ۲۱ درصد گازهای گلخانه‌ای تولیدی مربوط به بخش کشاورزی است
  • تولید بیش از ۶۰ هزار تن گندم در کنگاور
  • برداشت گندم از مزارع کرمانشاه آغاز شد
  • آغاز برداشت بیش از ۸۰۰ تن گل محمدی از مزارع قم
  • مرکز غیرمجاز زیبایی در خمینی‌شهر پلمب شد
  • آغاز برداشت کلزا از مزارع  گيلانغرب
  • برداشت محصول از مزرعه طــرح مــقـایـســه گندم در هندیجان