Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-02@19:04:24 GMT

نیات خیری که عطر گل محمدی می‌گیرد

تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۸۲۴۰۸

نیات خیری که عطر گل محمدی می‌گیرد

يكي از موقوفات شاخص در سطح استان، موقوفه محمد ابراهيم و محمد اسماعيل شوكت الملك است كه روستا و زمين‌هاي اطراف و باغ و عمارت شوكت‌آباد را در بر مي‌گيرد.

موقوفه باغ و عمارت شوکت‌آباد در 5 کیلومتری شرق بیرجند، کنار جاده بیرجند-زاهدان در روستای شوکت‌آباد قرار دارد و مدتی است که طرح توسعه آن کلید خورده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


باغ و عمارت شوکت آباد بیرجند با وسعتی در حدود 8.5 هکتار با شماره 2363 در سال 1378 هـ . ش در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

احداث این باغ مربوط به دوره قاجار و از املاک امیر اسماعیل خان شوکت‎الملک بوده و به عنوان سکونتگاهی ییلاقی استفاده می‎شده و به دلیل آنکه وی وارث و فرزندی نداشت اموال او به برادرش محمدابراهیم خان رسیده است.
تاكنون طرح‌هاي متفاوتي برای استفاده از این موقوفه ارائه شده که یکی از این طرح‌ها استفاده از ظرفیت مزرعه برای کشت گیاهان دارویی بوده است.

قسمتی ازمزرعه این موقوفه با نام فدک زیر کشت گل محمدی رفته است، گل‌هایی که به برکت وقف بسیار باررور شده‌اند و درآمد حاصل از فروش آن‌ها در سرفصل‌های تعیین شده در وقف‌نامه که یکی از آن‌ها توسعه فعالیت‌های کشاورزی است، استفاده می‌شود.

خواص دارویی گل محمدی

محسن پویان، مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان‌جنوبی، در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان‌جنوبی اظهارکرد: از گل محمدی در ساخت برخی داروهای گیاهی از جمله قطره گل سرخ استفاده می‌شود که دارویی ضد افسردگی است.

وی با اشاره به اینکه گل محمدی، درختچه‌ای پر شاخ و برگ با انشعابات فراوان که به خانواده گل سرخ تعلق دارد، افزود: در سطح گیاه تیغ‌هایی وجود دارد که منشأ اپیدرمی دارند و گل‌های آن صورتی و معطر است که در تهیه اسانس و گلاب استفاده دارد.

مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه در گلبرگ‌های آن اسانس وجود دارد که از دو قسمت تشکیل شده است، تصریح کرد: بخشی از آن مایع و "اولئوپتن" نام دارد که روغنی و بسیار معطر و بخش دیگر آن جامد و بی‌بو است به نام "استئاروپتن" که تا 30 درجه سانتی‌گراد حالت جامد دارد.

پویان بیان کرد: در اسانس آن علاوه بر این ماده، سیترونلول نیز وجود دارد و مصرف گل آن مفرح و مسهل است و برای رفع اخلاط خونی و درمان یبوست نیز از آن استفاده می‌شود.

وی یادآورشد: در بیماری‌های سردرد، ضعف قلب، تقویت لثه‌ها، زخم دهان و لثه‌ها و به صورت استعمال خارجی برای ترمیم زخم‌ها، رفع بوی ناشی از ترشحات رحمی در زنان و قطع زگیل، ناراحتی‌های پوستی، رویاندن گوشت تازه بر زخم‌های عمیق، تحلیل ورم اعضا، شکستگی اعضا و رفع بدبویی عرق کاربرد دارد.

پویان ادامه داد: از گل‌محمدی در ساخت برخی داروهای گیاهی استفاده می‌شود که برخی از آنها سنالین، پودر سنالین و قطره گل سرخ است.

نبود صنایع فرآوری گل محمدی در خراسان‌جنوبی

محمود نخعی، مسئول مزرعه الگویی فدک نیز با بیان اینکه سال گذشته از این مزرعه یک تن و ۲۷۰ کیلو گل تر محمدی برداشت شد، اظهار کرد: در خراسان‌جنوبی بیشتر گلاب‌گیری‌ها به صورت سنتی صورت می‌گیرد.
وی ادامه داد: در یک هکتار مزرعه گل محمدی کاشت شده که نیم هکتار آن به بهره‌وری رسیده است، افزود: قیمت یک کیلو گل محمدی ۶۰ تا ۸۰ هزار تومان و قیمت هر کیلو غنچه بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ هزار تومان است.

مسئول مزرعه الگویی فدک با بیان اینکه برداشت در این مزرعه به صورت برداشت گل و غنچه است، تصریح کرد: پیشنهاد می‌کنیم در خراسان جنوبی صنایع فرآوری گل محمدی راه‌اندازی شود.
نخعی با اشاره به اینکه در این مزرعه گل‌ها را خشک کرده و به فروش می‌رسانیم، افزود: به علت نبود صنایع فرآوری گل محمدی در خراسان‌جنوبی ما در این مزرعه گل‌ها را خشک می‌کنیم و بعد به فروش می‌رسانیم.
مسئول مزرعه الگویی فدک یادآور شد: خام فروشی گل محمدی باعث می‌شود که ارزش افزوده این گیاه از استان خراسان‌جنوبی خارج شود، اظهار کرد: ایجاد واحدهای اسانس گیری و عرق گیری موجب ایجاد اشتغال می‌شود.


پیش بینی برداشت ۲.۵ تن گل محمدی از مزرعه موقوفه شوکت‌آباد بیرجند

حجت‌الاسلام پرویز بخشی پور، مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان‌جنوبی نیز در جمع خبرنگاران گفت: پیش بینی می‌شود طی امسال از مزرعه وقفی فدک شوکت آباد ۲.۵ تن گل محمدی برداشت شود.

وی افزود: شش دانگ مزرعه و قنات شوکت آباد وقفی است و این موقوفه دو وقف نامه به نام محمد ابراهیم و امیر اسماعیل شوکت الملک دارد که 37 نیت در دل آن قرار گرفته است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان‌جنوبی بیان کرد: با توجه به بررسی‌های انجام شده این منطقه بهترین آب و هوا و خاک را برای پرورش گل محمدی دارد و امسال با افزایش مساحت سطح زیر کشت سومین سال برداشت از این محصول را داریم.

بخشی‌پور ادامه داد: پیش بینی می‌شود طی امسال از مزرعه وقفی فدک شوکت آباد ۲.۵ تن گل محمدی برداشت شود.

وی تصریح کرد: اکنون با همکاری جهاد کشاورزی، ۱۰۰ هکتار از اراضی در مجموعه شوکت آباد به شیوه نوین آبیاری می‌شود.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان‌جنوبی بیان کرد: برای برداشت گل محمدی ۴۰۰ کارگر مشغول به کار می‌شوند و به طور متوسط در روز بین ۱۰ تا ۱۵ نفر کارگر، کار برداشت گل محمدی را در این مزرعه انجام می‌دهند.

بخشی‌پور اظهار کرد: هزینه حاصل از فروش گل محمدی این مزرعه طبق نیات واقف مزرعه در مواردی مانند ترویج و گسترش فعالیت‌های قرآنی خرج می‌شود.

وی تصریح کرد: امکتن سنجی کشت گیاهان دارویی با همکاری جهاددانشگاهی و جهاد کشاورزی در زمین‌های موقوفات در حال بررسی است و اکنون موضوع کشت یک هکتار گیاهان دارویی در شوکت‌آباد را در دست اجرا داریم.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسان‌جنوبی یادآور شد: سعی ما بر این است که در سال‌های آینده کار عطر گیری و عرق گیری گیاهان را در شوکت‌آباد انجام دهیم.
احیا کردن موقوفات براساس پتانسیل‌های هر منطقه در واقع همان چیزی است که کشور برای رونق تولید و احیای مسائل اقتصادی به آن نیاز دارد.


گزارش و عکس از زهرا حمیدی، خبرنگار ایکنای خراسان‌جنوبی
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خراسان جنوبی اجتماعی وقف گل محمدی شوکت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۸۲۴۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خشکسالی، کشت گل محمدی در خراسان رضوی را ۱۰ درصد کاهش داد

محمد میری معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان گفت: سطح زیر کشت گل محمدی در خراسان رضوی از هزار و ۳۲۷ هکتار در سال ۱۴۰۱ به حدود یک هزار و ۲۰۰ هکتار در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است.

او با بیان اینکه برداشت گل از اواسط اردیبهشت ماه جاری در مناطق گرمسیر به ترتیب تا سایر مناطق آغاز می‌شود، افزود: پیش‌بینی می‌شود امسال حدود ۲ هزار و ۸۰۰ تن گل محمدی‌تر در استان برداشت شود.

معاون جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: اکنون در استان تعداد ۲۵ واحد صنایع بزرگ گلاب‌گیری و فراوری گل محمدی و حدود ۳۰۴ واحد سنتی فعالیت می‌کنند.

میری با بیان اینکه میزان اشتغالزایی در طول دوره برداشت گل محمدی حدود ۴۲۰ هزار نفر روز است، بیان کرد: امسال تولید گل محمدی در خراسان رضوی، ۲ هزار و ۸۰۰ تن پیش‌بینی شده است.

او با بیان اینکه حدود ۶۰ درصد گل محمدی تولیدی استان فراوری شده و به تولید گلاب می‌رسد، تصریح کرد: خراسان رضوی از نظر سطح زیر کشت گل محمدی رتبه پنجم در میان سایر استان‌های کشور را دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

دیگر خبرها

  • باران خراسان رضوی را فرا می‌گیرد
  • ۱.۶ میلیارد ریال بسته معیشتی در شاهرود توزیع شد
  • ۲۱ درصد گازهای گلخانه‌ای تولیدی مربوط به بخش کشاورزی است
  • کاهش۱۰ درصدی کشت گل محمدی در خراسان رضوی به دلیل خشکسالی
  • رتبه نخست سطح زیر کشت طلای معطر به سربیشه رسید
  • خشکسالی، کشت گل محمدی در خراسان رضوی را ۱۰ درصد کاهش داد
  • احداث «مشهد - گلبهار - چناران» سرعت می‌گیرد
  • بازدید استاندار خراسان رضوی از پروژه ملی قطار «مشهد-گلبهار-چناران» / عملیات احداث سرعت می‌گیرد
  • بازدید استاندار خراسان رضوی از پروژه ملی قطار «مشهد-گلبهار-چناران»/عملیات احداث سرعت می‌گیرد
  • پیش‌بینی برداشت ۲۸۰۰ تُن گل محمدی در خراسان رضوی